Komedya Yapım ve Altkat Sanat Ortak Yapımı ile  “Kediler ve Fareler Müzikali”

Komedya Yapım ve Altkat Sanat ortak yapımı ile gerçekleştirilen “Kediler ve Fareler Müzikali” tüm hızıyla devam ediyor. Komedya Yapım kurucusu Cihan Alkan ve Altkat Sanat kurucusu Nevzat Süs ile

projeleri üzerine sohbet ettik.

 

Funda Taşdemir :  Öncelikle sizleri tanımak isteriz. Bize kısaca kendinizden bahseder misiniz?

Cihan Alkan :  1997 Yılında TEVFİK GELENBE TİYATROSU’ nda başladı tiyatro sevdam, o kadar değerli ustalarla tanıştım ve çalıştım ki, her gün daha çok bağlandım tiyatroya.sayısını bile hatırlayamadığım yetişkin (büyük) oyunlar ve çocuk oyunlarında görev aldım, bu bazen dekor uygulama ve  tasarım ,bazen ışık,ve bazen de oyuncu.  2004 yılında değerli hocam TEVFİK GELENBE’ nin vefatından bir yıl sonra ara verdim Tiyatro’ ya, ta ki “Komedya Yapım’ı” kurana kadar.

Nevzat Süs : Kişisel olarak tiyatro serüvenimiz uzun yıllara dayansa da Altkat Sanat 2012 yılında Moda’daki 50 kişilik butik salonunda kuruldu. Temelde tiyatro ve performans sanatlarıyla çalışmalarımızı bu güne kadar getirdik. Gerek yetişkin gerek çocuk oyunlarıyla izleyiciye keyfili anlar yaşatarak felsefi boyutta hayatı ve kendilerini sorgulama noktasında işler çıkarttık. Çünkü sanat gerçek hayattan koparılamaz ve onu değiştirip dönüştürdüğü oranda değerli olabiliyor.

FT :  Kediler ve Fareler Müzikali nasıl proje haline geldi?

CA : Komedya Yapım olarak 2015-2016 sezonu nu çocuk oyunu ile açmaya karar verdiğimde oyun arayışına girdim, ama istediğim ve beni heyecanlandıran bir oyun bulamadım,ve konuyu değerli Nevzat Süs abime söylediğimde  Kediler ve Fareler oyununu önerdi ve müzikal yapmaya karar verdik. ’’Kediler ve Fareler Müzikali’’ ile Komedya Yapım ve Altkat Sanat ortak yapımı olarak büyük bir emek ve heyecanla seyircilerin karşısına çıktık.

FT : Müzikalin Türkiye’deki önemi sizce ne seviyede?

NS : Müzikal, Türkiye’de Avrupa ve Amerika’daki çeşitlerinden oldukça farklı ve dalgalı bir uygulanan bir tür olagelmiştir. Bunun ülkenin içinde bulunduğu konjonktürel durumla ilgisi olduğu kanaatindeyim. Ödenekli tiyatroların bu türde elinin daha güçlü olduğu bir gerçek. Özellikle ekonomik boyutu özel tiyatroları zorlamaktadır. Bizim gibi büyük çabalarla gerçekleşen, perde açan özel tiyatrolar var ve hepsi çok değerli çalışmalar. Özel tiyatrolar Bahsettiğim ekonomik nedenlerden dolayı daha az kadrolu işler çıkarması gayet normal. Her sezon müzikal yapma şansımız olmuyor maalesef. Biz aslında biraz da risk alarak çocuklara müzikal yaptık. Türkiye’de sanat yapmak başlı başına bir risk almayı gerektiriyor. Aylarca çalıştığınız oyun ülke gündeminin değişmesiyle birlikte tepetaklak olabilir. Fakat tutunduğumuz tek dal da sanatın umut veren bir yönünün olmasından başka bir şey değil.

FT : Kediler ve Fareler Müzikali’ ndeki ekiple daha önce bir arada çalışmış olduğunuz projeler oldu mu? Kadro kimlerden oluşuyor?

NS :  Evet, birçoğuyla diğer oyunlarda beraber çalıştığımız arkadaşlarımız. Sahnede izleyicilerin gördüğü oyuncuların dışında bu projede bizimle çalışmış arkadaşlarımız var. Bunlar beste, dans, hareket düzeni, ışık rejisi gibi…

CA : Biz Kediler ve Fareler oyununu müzikal yapmaya karar verdiğimiz zaman oyuncu kadrosunu kurarken oyuncunun müzikal oyununa yatkınlığını dikkat ettik dans edebilen ve şarkı söyleme yeteneği olan arkadaşlarla çalıştık. Kadromuzun yarısı Altkat sanat emektarları yarısı da dışarıdan oyuncu arkadaşlarımız ama hepsi bu oyunun en iyi şekilde çıkması için ellerinden gelenini yaptılar hepsini çok seviyorum..

 

FT : Oyununuz ne kadar sıklıkta gösterimde olacak?

Bu sezon ve önümüzdeki sezon boyunca hafta sonları İstanbul Anadolu ve Avrupa yakasında çeşitli salonlarda oynayaçağız.

 

FT :  Turneleriniz olacak mı?

Turne çalışmalarımız olacak ama hangi şehirlere turne yaparız o daha kesin değil.

 

FT :  En büyük hayaliniz ve gerçekleştirmek istediğiniz projeleriniz nelerdir?

 

CA : Tiyatroyla uğraşmak  bir hayaldir, ben bir hayalimi yaptım bundan sonrada daha iyi ve kaliteli oyunlar yaparak daha iyi yerlerde olmak ve tiyatroyla uğraşan tüm arkadaşlarımın ve ustalarımın özgürce endişesiz bir şekilde tiyatro yapmaları..

NS :  Umuyoruz ki bundan sonra tiyatro sanatı ülkemizde daha önemli yerlere gelir, hak ettiği değeri görür. Bizler de bunu görüp üretme coşkumuz daha fazla artar.